Om Karl Mårtens

Karl Mårtens är född i San Francisco 1956, och uppvuxen i på Drottningholm utanför Stockholm. Vid 16 års ålder flyttade han till Schweiz och därifrån till Kanada och USA där han bodde sammanlagt 24 år innan han, 40 år gammal, återvände till Sverige.

Naturstudier, med förkärlek för fåglar, har varit ett stort intresse sedan barndomen. Karl har ägnat sig åt att teckna och måla fåglar så länge han kan minnas. Under åren har målningarna utvecklats, från mycket detaljerade studier till en friare stil.

Bakgrunden för Karls målningsstil kommer från ett djupt intresse i meditationsformer inom Zenbuddismen. Att lära känna sig själv genom att iaktta sina tankar och känslor och att acceptera att vi aldrig kommer att få fullständig kontroll över våra liv är några av de tankar han tagit fasta på. Det här synsättet avspeglar sig inte bara i Karls egna målningar utan har också resulterat i att Karl numera håller workshops i Zen-kalligrafi, där deltagarna får träna sig i att identifiera sina känslor, lägga undan planer och sedan uttrycka känslorna med hjälp av kinesisk tusch på kalligrafipapper.

– När vi målar från våra sanna känslor så målar vi alla någonting vackert.

Karl målar sina fåglar utan förlaga och använder akvarellfärg och kolkrita på handgjort papper.

– Jag kan titta på en fågel i naturen och ett visst uttryck och en kroppshållning, som speciellt uttrycker den fågelns personlighet, etsar sig fast i mitt sinne. Sen målar jag…

Litografier av Karl kan du hitta hos Edition Vulfovitch.

www.edition-vulfovitch.com

Se video om Karl Mårtens:
(Tack till Cricket Fine Art Gallery, London)

www.cricketfineart.co.uk

www.youtube.com

Lyssna på en Podcast
(Tack till Youngman  Brown)

www.yourcreativepush.com

Lyssna på Närvaropodden – Om närvaroträning
(Tack till Bengt Renander)

www.renander.nu