Recensioner

Mårtens ger skatorna upprättelse
Mars 2010, Galleri Blå, Linköping

“Fina fågelmålare och naturskildrare har vi i vårt län (Östergötland) med Gebbe Björkman och Morgan Johansson. Den ena lite stramare och den andra mera fri i tolkning.

Men jag tror inte att någon av dessa överträffar “fågelkaraktären” som Karl Mårtens fångar upp i sina akvareller och litografier. Trots att han isolerar fåglarna från den omgivande naturen. Och det har sin förklaring i att han har tagit till sig de japanska mästarnas känsliga naturliga gestaltning av naturen. Det som handlar om breda, flyktiga penseldrag i kalligrafitekniken.

Här modeleras fåglarna fram som verkliga personligheter, med allt vad det innebär av omedveten skönhet och ruggighet inför den obegripliga tillvaron. Trots att de bär på, och uttrycker sitt väsen, än som rovfåglar och än som små kvittrande varelser i tillvaron.

Det är ett fantastiskt sceneri i denna fågelvärld som Karl Mårtens bjuder på.

Bland mina favoriter finns här helt klart skatorna. De som trots sitt dåliga rykte av att stjäla och ställa till, får en viss upprättelse med sin svartvita “frackskönhet”. De som naturligtvis också är perfekta för att flyta ut i den svart-vita kalligrafin.

Karl Mårtens visar stor hantverksskicklighet, men kan också ge naturmålare inspiration till att forma sina motiv, inte genom ett stramt avbildande, utan genom flödande, modellerande av färger.”

Lars-Ola Johansson
Östgöta Correspondenten
Linköping

Tillbaks till recensioner